Perth-WRX.com  

Go Back   Perth-WRX.com > Technical > Mechanicals
Register Diddy Kart ArticlesAll AlbumsBlogs FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

ULTREX
Welcome to Perth-WRX, click here to register!

Like Tree4Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 22-06-2015, 03:20 PM
Scoobie Noobie
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: canada
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sethicus at standard level
Default replaced maf now no codes but .7 bar of boost

Hey guys my car was having maf issues i was getting a maf code and i grabbed a new maf from my friend. Car ran great then felt like it went back into limp mode except no more engine codes. Did a hard reset no help. Only when i disconnect the battery will it fix itself for a few minutes. Im thinking maybe my boost solenoid is done? Anybody have something like this happen? My car is a 1998 sti type r ej20k.

Thanks guys!
Reply With Quote
  #2  
Old 22-06-2015, 06:15 PM
Satie12's Avatar
WRX Hi Five Club
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Gidgegannup
Posts: 188
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 4 Posts
Satie12 at standard level
Default

It would be worth checking the solenoid! Also do you have the correct boost restrictor pill ? I'm not 100% sure it could be the pill, but I know without it it causes over boosting might be another thing to look for!

Also check you vac lines might have a pressured leak when you get on it!

Let us know how it goes!


using the Perth-WRX mobile app
Reply With Quote
  #3  
Old 22-06-2015, 07:34 PM
dazdavies's Avatar
Sir AntiLag
Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: Perth
Posts: 343
Thanks: 9
Thanked 49 Times in 40 Posts
dazdavies knows their stuff
Default

You've got that the wrong way round.

Without the restrictor pill you wont get boost well you will but it will only be about 0.7bar.
Rossco likes this.
__________________
605whp
Quarter Mile in 10.9 seconds @ 135mph /217kph
0-100 kph 3.2 seconds

Last edited by dazdavies; 22-06-2015 at 07:36 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 22-06-2015, 08:37 PM
Rossco's Avatar
Perth WRX Old Skool Cool Dude
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Perf, NOR
Posts: 5,515
Blog Entries: 11
Thanks: 54
Thanked 100 Times in 79 Posts
Rossco is a guruRossco is a guru
Send a message via MSN to Rossco
Default

Pill sits here:

__________________
Built Ej207: Semi-closed RA Cases - Wiseco Forgies - Manley rods - BC 272 cams - GDA Heads - billet f/whl - Vi-pec - WbO2 - 800cc Yellow tops - TD05-20G - 409Hp ath @ 1.75bar on E85
Reply With Quote
  #5  
Old 22-06-2015, 08:52 PM
Satie12's Avatar
WRX Hi Five Club
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Gidgegannup
Posts: 188
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 4 Posts
Satie12 at standard level
Default

Quote:
Originally Posted by dazdavies View Post
You've got that the wrong way round.

Without the restrictor pill you wont get boost well you will but it will only be about 0.7bar.
Really? Cause my mate was running without a restrictor pill for a couple of days and he was over boosting up to 20psi, he then bought the correct pill and went back down to factory boost.





using the Perth-WRX mobile app
Reply With Quote
  #6  
Old 22-06-2015, 09:24 PM
dazdavies's Avatar
Sir AntiLag
Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: Perth
Posts: 343
Thanks: 9
Thanked 49 Times in 40 Posts
dazdavies knows their stuff
Default

Yeah really.

The pill restricts air coming from the compressor housing to the wastegate solenoid. Without the pill the solenoid gets overloaded, opens and the wastegate actuator will open too early as a result of this.
Rossco likes this.
__________________
605whp
Quarter Mile in 10.9 seconds @ 135mph /217kph
0-100 kph 3.2 seconds
Reply With Quote
  #7  
Old 22-06-2015, 09:38 PM
dazdavies's Avatar
Sir AntiLag
Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: Perth
Posts: 343
Thanks: 9
Thanked 49 Times in 40 Posts
dazdavies knows their stuff
Default

Incedently I learned this on my first ever build. Swapped the rubber vac lines for blue silicone ones but didn't swap the pill over. No boost. Swapped the rubber lines back and hit boost. Did some reading and discovered the existence of these restrictor pills. Took it out of the rubber lines and put it in the silicone lines and hey presto 1.5 bar again. It's one of those things I've never forgotten.
Rossco likes this.
__________________
605whp
Quarter Mile in 10.9 seconds @ 135mph /217kph
0-100 kph 3.2 seconds
Reply With Quote
  #8  
Old 22-06-2015, 09:53 PM
Rossco's Avatar
Perth WRX Old Skool Cool Dude
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Perf, NOR
Posts: 5,515
Blog Entries: 11
Thanks: 54
Thanked 100 Times in 79 Posts
Rossco is a guruRossco is a guru
Send a message via MSN to Rossco
Default

Quote:
Originally Posted by dazdavies View Post
Incedently I learned this on my first ever build. Swapped the rubber vac lines for blue silicone ones but didn't swap the pill over. No boost. Swapped the rubber lines back and hit boost. Did some reading and discovered the existence of these restrictor pills. Took it out of the rubber lines and put it in the silicone lines and hey presto 1.5 bar again. It's one of those things I've never forgotten.
I did that on my Legacy RS/RA.......2 days of head scratching before I found the pill in the old line hehe

It's worth noting that different years have different sized holes in the pill too.
Going to a smaller hole is a simple way to increase stock boost without spending more than $5
dazdavies likes this.
__________________
Built Ej207: Semi-closed RA Cases - Wiseco Forgies - Manley rods - BC 272 cams - GDA Heads - billet f/whl - Vi-pec - WbO2 - 800cc Yellow tops - TD05-20G - 409Hp ath @ 1.75bar on E85
Reply With Quote
  #9  
Old 22-06-2015, 10:43 PM
dazdavies's Avatar
Sir AntiLag
Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: Perth
Posts: 343
Thanks: 9
Thanked 49 Times in 40 Posts
dazdavies knows their stuff
Default

Glad I'm not the only one that's made that mistake.
__________________
605whp
Quarter Mile in 10.9 seconds @ 135mph /217kph
0-100 kph 3.2 seconds
Reply With Quote
  #10  
Old 22-06-2015, 10:54 PM
Flat Four Father
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Kewdale
Posts: 2,004
Thanks: 3
Thanked 62 Times in 45 Posts
seagull knows their stuff
Default

Link here

http://www.perth-wrx.com/vb/mechanic...-you-need.html
Reply With Quote
Reply

Tags
bar, boost, codes, maf, replaced

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DIY - Rear sway bar, mounts & links RoughStilin Mechanicals 19 30-07-2012 05:15 AM
MAP sensor upgrade Power FC RoughStilin Mechanicals 46 20-03-2012 07:38 PM
Group Buy: 2 Bar Kato Non-WRX Discussion 53 04-05-2008 10:41 AM
HYPERTEC - BRACE Yo'SelF! (bracing,anti lift castor kits, sway bar link reinforcment) Vision R The Former Workshops Forum 1 21-02-2008 10:11 PM
Boost Spikes - Should I be worried? sleepy Mechanicals 3 25-04-2006 10:40 PM



Welcome to Perth-WRX, click here to register!

All times are GMT +8. The time now is 02:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO